България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коланите щяха да спасят човешки животи в трагедията край Своге

Коментар на инж. Лъчезар Денков и Петър Захариев

23.08.2019 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Навършва се една година от ужасната трагедия край Своге, при която над 20 души загинаха в автобусна катастрофа. Заговори се за по-строги технически изисквания към такъв тип транспорт, а поставянето и използването на колани в автобусите стана задължително.

Инж. Лъчезар Денков от "Технотест" е на мнение, че при катастрофи като тази край Своге е голяма вероятността пътникът да оцелее, ако пътува с предпазен колан.

"Пътникът щеше да бъде фиксиран, жертвите щяха да бъдат по-малко", категоричен бе инж. Денков пред Bulgaria ON AIR.

С неговото мнение за ползвата от коланите се съгласи и Петър Захариев от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

"Коланите не са онова всеможещо спасение за пътниците в автобусите, което ще реши проблемите. Проблемът е комплексен - подготовка, време, почивка, техническо състояние на автобуса, квалификация на шофьора и механика, докторската проверка преди път", отбеляза обаче той в "България сутрин".

"Превозвачът трябва да монтира такива колани. Има такива, които са монтирани, при нас се случва. Това е изискването на законодателството. Напълно конструктивно възможно е. Засега не са дошли, а трябва да дойдат при нас. Има разписани и административнонаказателни мерки", обясни инж. Денков.

А по думите на Захариев след 2007 г. всички автобуси са произведени с колани. Много от автобусите, произведени преди тази година, също са с фабрично произведени колани. Без колани са старите автобуси на регионалните фирми, които извършват превози на къси разстояния, твърди той.

Петър Захариев определи пуснатия за обществено обсъждане проектозакон за пътните превозни средства като недомислица и пълен абсурд. Превозвачите не изключват варианта да излязат на протест.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК