България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стотици деца в "Манастирски ливади" чакат, а градини и ясли няма

Родителите се бунтуват, но получават единствено излъгани надежди

23.08.2019 | 08:31 Редактор: Тодор Петров

Родители на бунт заради липсата на детски градини в София. Жители на кв. "Манастирски ливади" са принудени да плащат хиляди левове, за да посещават децата им частни детски заведения. 

В целия квартал няма нито едно общинско детско заведение. 789 са чакащите деца в район "Триадица", а свободните места са едва 96.

"Все още се надяваме общината да съдейства. Още през 2016 г. имаше обещания, че 2019 г. ще бъде изградена детска градина, но по неясни причини търгът беше спрян, въпреки че се стигна до избор на изпълнител", разказа пред камерата ни Ивайло Станчев, който е жител на кв. ''Манастирски ливади''.

"В целия район няма нито една детска градина. От месец имаме нова обществена поръчка. Най-рано другата есен може да започне строителството и да се изгради до 2022 г. Проблемът с местата ще стане по-голям, защото навсякъде около нас се строят нови блокове", коментира още той в ефира на "България сутрин".

Най-близките алтернативи за родителите са детските градини в кварталите "Гоце Делчев" и "Стрелбище". Места в частните детски градини също няма, а месечните такси там са от 500 до 1000 лева, стана ясно от думите на една от недоволните гражданки.

"За последните 4 години разбиране определено нямахме. Говорим си на тази тема от януари 2016 г.  Най-вероятно и с училищата ще има същия проблем", посочи друга протестираща пред репортера на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК