България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бомбените заплахи в страната били психологическа атака

Такива способи за всяване на страх има по цял свят, обясниха Христо Смоленов и Александър Ненов

22.08.2019 | 08:57 Редактор: Бойко Димитров

Бомбените заплахи в страната от вчера са по-скоро психологическа атака, отколкото да са представлявали реална опасност. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" експертът по антитероризъм Христо Смоленов и експертът по интернет безопасност Александър Ненов.

Смоленов бе категоричен, че суматохата, предизвикана от заплахите, може да доведе до отпускане във властите, след като стана ясно, че те са били фалшиви.

"Този номер е бил извъртян и на други държави. След една подобна суматоха и прибързано облекчение обаче следва отпускане. Тогава хората не реагират категорично на заплаха от тероризъм. Затова може някой да се възползва от това отпускане. Това е психологическа атака", обясни експертът.

Александър Ненов го подкрепи и заяви, че подобни заплахи се въртят от години в интернет пространството в цял свят.

"Безкрайната свобода, която интернет дава, ни поставя в робство над инструментите, които той е предоставил на абсолютно всеки. Подобен тип заплахи се въртят от години в цял свят. Винаги има начин да се достигне до извършителите. Вече е ясно, че съобщенията са изпратени от сървър в Швейцария. Най-вероятно ще се стигне до някоя африканска държава", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК