България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Плащаме по 5 лв./кв.м. за технически паспорт на жилището ни

Всяка сграда ще е с документ до 2022 г.

21.08.2019 | 08:20 Редактор: Юлия Христова

Между 100 и 500 лв. ще струва изготвянето на технически паспорт на жилището ни. До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това.

В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да покаже какво по сградите се е амортизирало.

"Темата не е нова. Тези досиета на сградите се правят, за да има максимален експлоатационен срок", каза в ефира на "България сутрин" адвокат Иван Марчев.

По думите му около 5 лв. на квадратен метър ще струва изготвянето на паспортите. Добре е всеки да се предвиди и да задели пари отсега.

"Нека на тези паспорти по-скоро да се гледа като плащане, което ще отнеме около година", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

И посочи още, че някои сгради вече имат такива технически паспорти.

"Това е процес на обследване от инженери - колко е здрава сградата, покрив, основи, асансьори и други инсталации", обясни още събеседникът на репортера Иван Кънчев.

След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

Експертите съветват домоуправителите да започнат да събират пари отрано.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК