България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Потребление срещу запаси: Кърджалийско е най-застрашено от "воден стрес"

За последните 50 г. изпомпването на вода се е увеличило повече от два пъти

20.08.2019 | 09:24 Редактор: Юлия Христова

Област Кърджали е най-застрашената от това да попадне в категорията "воден стрес" у нас. Това е районът, в който има най-голяма разлика между използваната вода и наличните възобновяеми източници. Потреблението е несъответно на водните ресурси и запаси на повърхността.

Това сочи световен Атлас на водния риск, представен от американската организация Световен ресурсен институт (World Resources Institute или WRI). 

България заема 60-о място в класацията.

"Загубите по водоснабдителните системи са големи. Проблеми има в цял свят - дори в страни, богати на водни ресурси", каза в "България сутрин" инж. Иван Иванов от Асоциацията на българските води. 

По думите му страната ни не прави достатъчно инвестиции да пречиства отпадъчните води, имаме достатъчно водни ресурси, но не ги ползваме правилно.

"Трябва да сме внимателни и практични при ползването на водата. В повечето области контролът липсва", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Тенденциите показват, че за последните 50 години изпомпването на водни ресурси се е увеличило повече от два пъти. Заради повишеното търсене, което не показва признаци да намалее, водни кризи, които преди са изглеждали немислими, днес започват да се превръщат в реалност, казват авторите на изследването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК