България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Кой ще бъде стратегическият инвеститор за АЕЦ "Белене"?

Коментар на проф. Валентин Колев и Трайчо Трайков в "България сутрин"

20.08.2019 | 09:05 Редактор: Василена Василева

Mинистърът на енергетиката Теменужка Петкова обявява компаниите, които са подали заявки за инвеститор на АЕЦ "Белене". По-рано стана ясно, че това са руската държавна корпорация "Росатом", Корейската хидроядрена компания и китайската Си Ен Ен Си, като само за руската компания е потвърдено официално. 

По предварителна информация американската "Дженерал електрик" и френската "ФрамАтом" са готови да участват като доставчици на техническо оборудване. 

"Проектът е банкируем. Хубавото е, че той представлява инвеститорски интерес. Липсват частни компании, но не бива да забравяме, че инвестиционната му стойност е огромна и всички очаквания ни водят към мисълта, че цената му ще достигне близо 20 млрд. лева", коментира в студиото на "България сутрин" енергийният експерт и бивш директор на ЕСО проф. Валентин Колев.

По думите му, след като България е инвестирала до момента толкова много в АЕЦ "Белене", не бива да отхвърляме проекта в никакъв случай, а да помислим за технико-икономически изгодната му реализация.

Не на същото мнение обаче се оказа бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че в конкурса са кандидатствали единствено "очакваните заподозрени", за които нямало никакво значение дали този проект е банкируем.

"Русия и Китай, чрез държавните си компании, преследват съвсем различни интереси от търговските. Това е начин да влязат в преговори с българското правителство, надявайки се то да отстъпи от първоначално заявената рамка за пазарните принципи", допълни Трайков.

Обявата за избор на стратегически инвеститор беше публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз на 22 май, като крайният срок изтече вчера. Изборът се очаква да отнеме около година.

Гледайте видео с цялата дискусия!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК