България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Климатичните промени заплашват целия свят. Кога ще се стреснем?

В един момент ще бъдем притиснати в ъгъла, отбеляза Енчо Господинов в "България сутрин"

15.08.2019 | 08:55 Редактор: Василена Василева

Балканите попаднаха в огнена хватка. И към момента на територията на България горят декари. Пожарите пряко заплашват здравето на хората, живеещи в близост до засегнатите райони. Пряко или косвено, в основата се крие човешка небрежност. От една страна поради различни причини, хората предизвикват бедствието. От друга - без да осъзнават, с ежедневната си дейност, създават предпоставки и за климатични изменения, за които човечеството все още не е подготвено.

"Темата за климатичните промени сериозно притеснява хората по целия свят. Именно тези изменения доведоха до подобни неприятни картини - затопляне, пожари, наводнения, урагани", коментира в студиото на "България сутрин" експертът по хуманитарна дипломация Енчо Господинов.

Той отбеляза, че има световни лидери и хора, които наистина са сериозно загрижени за случващото се. За съжаление обаче не липсват и такива, които мислят и действат единствено в рамките на 4-годишните си мандати и се вълнуват само от икономическите интереси.

"Вероятно още няколко десетилетия ще бъдем свидетели на подобни климатични аномалии. В един момент обаче светът ще бъде притиснат в ъгъла, хората ще се стреснат. И едва тогава ще бъдат предприети някакви мерки", каза още Енчо Господинов.

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че страната ни има известен напредък в отношението си спрямо климата. 

"Мисленето на част от политиците, икономистите и журналистите ни поетапно започва да се променя. Цялостната картина обаче не е особено добра. Хората продължават да дишат мръсен въздух и да консумират некачествена храна", посочи Господинов.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК