България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се откажем ли от консумацията на месо, за да спасим Земята?

Най-големият проблем бил как произвеждаме енергията си

13.08.2019 | 09:29 Редактор: Юлия Христова

Климатичната криза вреди на способността на земята да издържа човечеството, твърди доклад на ООН, изготвен от някои от най-добрите световни учени. Суша, ерозия на почвата, пожари - всичко това е провокирано от покачването на температурите. Ако градусите продължат своя ход нагоре, обработваемата земя на много места ще стане неизползваема, което ще доведе до миграция, глад и нови конфликти.

В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата настояват за бързи действия срещу изтощаването на почвата и прахосването на храни.

Сред мерките, които трябва да бъдат взети, са по-малко разхищение на храна и ограничавене на яденето на месо. Хората ще трябва да започнат да обработват земята по-разумно и да засаждат повече дървета. Учените съветват още хората да преминат към растителна диета.

"За да се отгледа едно животно като кравата, минават няколко години, за разлика от пилетата. Ползват се твърде големи площи за тези животни", посочи в "България сутрин" Генади Кондарев от "За Земята".

Той препоръча на онези, които консумират големи количества говеждо месо – като спортистите – да се замислят над диетата си и дали не може да се намери по-добър компромис при избора на храна. 

"Най-големият проблем е как произвеждаме енергията си", посочи той.  

Пред Bulgaria ON AIR фитнес инструкторът Мартин Гергов заяви, че има чувствителна разлика между отглежданите на село животни и тези за големия бизнес.

"Надали храната ще навреди на Земята толкова, колкото автомобилите и други големи замърсители. Може би трябва да се въведат мерки за това как се хранят животните", каза още той.

Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, отбелязват климатолози.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК