България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столични земеделци: Софиянци сами си отглеждат зеленчуците

Почвата в града се оказва по-чиста, реколтата - също

09.08.2019 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Все повече софиянци отглеждат зеленчуци в междублоковите пространства. Изключение не прави и кв. "Дружба", където споделената градина е превърнала гражданите в истинска общност. Хората са мотивирани от желанието да консумират по-качествени зеленчуци.

"Идеята се роди през 2012 г., когато се прибрах от чужбина. Наложи се да направя първата споделена градина в София. Мотивира ме това сам да си произвеждаш храната, да си сред природата на спокойно и тихо. Оттук са минали над 500 човека, социалният елемент има огромна роля", сподели основателят на инициативата "Градини за Дружба" Никола Бончев.

Пред репортера на Bulgaria ON AIR Боряна Благоева той посочи, че този сезон до момента са се включили около 60 човека в 33 градини. Най-младият е на 14 години, а най-възрастният - на 73. Има и много млади пенсионери, които практикуват нестандартното градско хоби.

"Всеки самоинициативно си прави разсада или го купува от пазара и впоследствие се работи усилено в градината. В момента има най-много домати, краставици, тиквички. Площите започват да свършват и от 6-те декара, върху които е разположена градината, е останал може би един", каза още Бончев в ефира на "България сутрин".

Почвата пък е тествана от експерти от БАН и се оказва, че е малко по-чиста дори от земеделската. Растенията дори се оказват в пъти по-чисти, въпреки мръсния въздух в столицата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК