България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горят 4,6 милиона хектара в Сибир! Каква е истината за пожара?

Дезинформиращо ли е поведението на руските власти?

08.08.2019 | 09:40 Редактор: Ралица Братанова

Битката с бушуващите горски пожари в Сибир продължава. Въпреки намесата на огнеборците, военни самолети и хеликоптери, засегнатата от пламъците територия не намалява. Екологични организации обявиха пожарите за екологична катастрофа.

В "България сутрин" Десислава Микова от "Грийнпийс" посочи, че по данни на колегите ѝ от Русия горят 4,6 млн. хиляди хектара.

Според нея проблемът е изключително голям, защото не достига реална информация до нас. Тя обясни, че доброволци от "Грийнпийс" - Русия са отишли на място, за да следят какво се случва и подчертават, че голяма част от данните, които се разпространяват, не са достоверни и заслужават проверка.

"Поведението на руските власти в момента е едно към едно като поведението им по време на аварията в Чернобил от гледна точка на дезинформация. Разликата от над 30 г. е изключително важна, защото ако тогава неофициално разпространената информация е била по-малко, сега е фурор", изтъкна PR експертът Александър Христов пред Bulgaria ON AIR.
  
Експертът по управление на ОС Боявн Рашев обясни, че тези неща се случват редовно и руснаците имат стратегия по отношение на подобни събития - те се игнорират.

"От икономическа гледна точка няма смисъл да се реагира, но когато излезе извън определени размери, става много опасно. Руснаците винаги пазят критичните ифраструктури", допълни Рашев.

Той отбеляза, че все пак те се справят с най-критичния момент от пожара - човешкия живот. Няма данни да има пострадали.

Александър Христов изтъкна, че е много важна комуникацията в една такава кризисна ситуация да е отговорна. Появиха се множество фалшиви снимки в социалните мрежи.

"Противниците на Русия разпространяват снимки на това колко е мащабно бедствието. Обратното - поддръжниците на страната, тези, които смятат, че тя се справя добре, разпространяват друг тип снимки. В зависимост от собствените си нагласи даваме кредит на доверие на едната или другата информация, а и двете са лъжи", посочи той.

Десислава Микова призова хората да мислят извън идеологията си в такива случаи и да търсят качествена информация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК