България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложба ни показва граждански права през погледа на изкуството

Тя се намира в градинката на "Кристал" и може да бъде разгледана до 19 август

07.08.2019 | 09:52 Редактор: Ралица Братанова

Изложбата "Събуждане": Правата през погледа на изкуството" представя отличени фотографии, илюстрации и текстове от конкурса "Граждански будилник". 

Пред Bulgaria ON AIR правният експерт в Българския център за нестопаснко право Айлин Юмерова сподели, че в него са се включили 85 автори от България, Италия и Румъния с над 200 творби, в които по артистичен начин са изразили гражданските си позиции.

Част от изложбата разказва историята на ученици от Добрич, които се включват в световноизвестното движение "Петъци за бъдеще" и протестират с искането правителствата да вземат мерки за проблемите в климата.

На друга илюстрация, носеща името "Ние сме героят", е показан човек, съставен от много хора, който носи посланието, че обединени хората можем да направим много.

"Именно чрез изкуството искахме да отправим всички тези послания, защото вярваме, че то е най-мощното средство за провокиране, за вдъхновяване, за това да прави съпричастни хората към дадена тема и да говори за правата", обясни Юмерова в "България сутрин".

Изложбата може да бъде видяна в градинката на "Кристал" до 19 август, а след това ще бъде преместена пред Народния театър.  

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК