България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Телефонът - източник на стрес, но и на... спокойствие

Как приложение, разработено от клиничен психолог, помага да сме спокойни?

07.08.2019 | 09:35 Редактор: Юлия Христова

Според СЗО над 300 милиона души в света страдат от депресия, а над 260 милиона – от различни форми на психични разстройства. Тези данни не включват хората, които изпитват тревожност, уморени са от ежедневието и работят под стрес.

Първото по рода си мобилно приложение на български език за спокойствие и психично здраве вече е факт. Създадено е от клиничния психолог Петя Кривицки.
Апликацията АНИМА предлага ментални упражнения с водещ глас на психолога за релаксация, мотивация и самопомощ в случаи на повишен стрес, преумора, демотивация, панически атаки.

Приложението АНИМА учи на самопомощ, справяне със стреса и постигане на по-добри резултати в работата и ежедневието. 

Като цяло телефонът е източник на стрес, но в случая той може да помогне да се справим с него, каза пред "България сутрин" Петя Кривицки.

По думите ѝ е грешно схващането, че мозъкът си почива, докато четем книги вечер след работа. Нужни са техники, спокойствие и отпускане поне 5-10 мин.

Пред Bulgaria ON AIR Ивелина Гавазова от приложение АНИМА посочи, че то е било създадно доста трудно, а направата му е продължила около година. 

"Хората, които го ползват, казват че вече усещат ефект. Добре е да се ползва на място, където се чувствате спокойни", подчерта тя. 

Категориите в АНИМА предлагат различни упражнения за успокояване на ума, справяне с тъга, болка или стрес, страхове, фобии, неспокоен сън. Има и специална категория за спортисти с ментални тренировки за мотивация, концентрация. Приложението може да бъде свалено безплатно от App Store.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК