България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БАБ: Има био и конвенционално земеделие - няма еко, няма баби

България няма стратегия, действа се хаотично, посочи Ели Илиева 

25.07.2019 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

Биохраните навлизат все повече в българските домове и все по-голям брой хора са готови да плащат повече пари за продукти със зелен етикет. Оказва се обаче, че помощта от държавата не е достатъчна за биопроизводителите.

Ели Илиева от Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) обяви в "България сутрин", че от 2 години не получават никакво финансово подпомагане от държавата. По тази причина имало доста голям отлив на биологични производители.

Стигна се до протести срещу Министерството на земеделието през пролетта и искане на оставката на тогавашния министър Румен Порожанов.

"Благодарение на нашите протести вече имаме собствен зам.-министър, който да ни защитава правата и участва в стратегия за биологично земеделие. До този момент България няма стратегия, действа се хаотично. Засега има чуваемост и всичко е в рамките на добрия тон", обясни Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Но алармира:

Няма как да сме конкурентни, ако в нашата финансова рамка не се включват тези компенсаторни плащания. В Германия получават 4-5 пъти повече подпомагане от нас. 90% от нашето производство заминава на Запад като суровина, там се преработва и пристига при нас.

По думите ѝ може да се доверим напълно на продукта, когато той има биологичен сертификат. Отличителният знак е знамето на Европейския съюз в зелено. 

"Държавата трябва да има ясна визия за здравословното хранене на хората. Има два вида земеделие - биологично и конвенционално. Няма еко, няма баби, няма село. Основната разлика е, че когато си биологичен, подлежиш на изключителен контрол", подчерта Ели Илиева. 

От думите ѝ стана ясно, че БАБ е инициирала подписка за забрана на пестициди, които тровят пчелите. На конвенционалните производители не им пука, отбеляза Илиева.

От БАБ смятат, че БАБХ е виновна за разпространението на африканската чума по свинете у нас. Според Илиева не са взети навременни мерки.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК