България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инициатива: Да изчистим чуждиците и да ползваме български думи!

Онлайн платформа ни провокира да се замислим

15.07.2019 | 10:30 Редактор: Ралица Братанова

"Чуждица.бг" и платформата "Как беше на български" се захващат със задачата да възродят интереса към българските думи и да провокират хората да изчистят чуждиците от речника си.

"Два екипа обединихме усилия - този на "Как беше на български" от журналисти и пиари, и програмистите на "Чуждица.бг". Допълваме се чудесно. Надграждаме идеята като в тази платформа има възможност да се добавят думи с техните значения и синоними", обясни Силвия Митева в "България сутрин".

На сайта "Чуждица.бг" могат да бъдат открити над 400 думи, които използваме в ежедневието си, но можем да заменим с български.

"Философията е всичко да е лесно и достъпно. Имаме място за търсене на думи и много лесно въвеждане на нови. Имаме и дума на деня и речник, в който можеш да намериш каквото ти трябва", посочи Ангел Куртев пред Bulgaria ON AIR.

Силвия Митева коментира, че за всяка дума може да се намери еквивалент на български и дори нашите думи звучат по-добре.

"Много искаме да предизвикаме хората да използват българския език повече, особено по-младите и тези от бизнеса", обясни тя.

По думите на Ангел Куртев чуждиците основно идват от две места. Работното, когато професията ни налага определени термини. И второто е при учениците, които използват определени думи само защото звучат модерно.

Именно затова те предприемат различни инициативи и чрез игровия метод се опитват да накарат повече хора да се замислят какви думи ще използват.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК