fallback

Столичани превърнаха незаконен паркинг в зеленчукова градина

Ентусиастите са от различни квартали на София, но това не им пречи преди и след работа да се грижат за зарзавата

09.07.2019 | 11:11 Автор: Бойко Димитров

Незаконен паркинг в столичния квартал "Студентски град" се трансформира в споделена зеленчукова градина. В инициативата са се включили 20 човека от различни райони на столицата, като идеята им е както да отглеждат чисти зеленчуци, така и да облагородят външния вид на града.

В "България сутрин" мениджърът на сдружение "Горичка" Диана Димитрова обясни, че ентусиастите са имали доста трудности докато превърнат паркинга в зеленчукова градина. 

"През есента на 2017 година решихме, че е много хубаво да има споделени зеленчукови градини, каквито съществуват в много градове по света. Дотогава имаше само една подобна градина - в "Дружба". Наехме терена от пазар "Изток". Наемът не е никак малък, но това не ни спря. Винаги има риск от вандалски акт, но ако страхът ни води нищо няма да постигнем", каза Димитрова.

Един от участниците в проекта Божидар Емануилов сподели, че в градината гледат домати, краставици, люти чушки, босилек. Той бе категоричен, че не се използват химикали, а всичко е натурално.

"От години следя темата в международен план и мисля, че идеята е много добра. Земята и водата са тествани и са чисти - нямат химикали. Торовете са на компостен принцип. Гледаме домати, босилек, люти чушки, краставици, тикви", каза Емануилов пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback