България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Къщата на Яворов отново на търг: Новият собственик трябва да запази статута ѝ

Васил Панчев: Имотът е обезценен с около 400 000 лева!

03.07.2019 | 12:00 Редактор: Юлия Христова
Къщата на Яворов отново на търг: Новият собственик трябва да запази статута ѝ

Къщата на поета Пейо Яворов на улица "Раковски“ 136 в София е обявена за публична продажба за четвърти път. Определената цена за паметника на културата е 1.285  млн. лв. Публичната продажба ще започне на 26 август, а оферти могат да се подават до края на работния ден на 26 септември.

Предложенията ще бъдат отворени в началото на работния ден на 27 септември. 

"Сигурен съм, че държавата или общината ще се намесят решително, в момента се уточняват детайлите", каза пред "България сутрин" директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

По думите му, откакто финансирането на къщата музей е преминало на делегиран бюджет, приходите се увеличават, а тя е много посещавана. Само в Нощта на музеите през нея са преминали около 1000 млади хора.

"Който би искал да я купи, няма как да промени статута. Тя е паметник на културата и трябва да бъде това, което е сега", заяви категорично той.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на къщата Васил Панчев обясни, че опасност от срутване няма, били са укрепени външните фасади, целият покрив е бил сменен. На целия втори етаж също е направен добър ремонт, но са нужни конструктивни укрепвания.

"Към имота имаше огромни претенции от бившите собственици. Това е направено тенденциозно. Къщата е обезценена с около 400 000 лв., възможно е да се обезцени още - до обема на задълженията, които има", обясни Панчев.

Къщата музей "Пейо Яворов" е открита за посещения на 31 октомври 1954 година и съхранява оригинални документи, снимки и предмети, свързани с дейността на поета. Яворов живее в къщата със съпругата си Лора от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК