България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надцакване за партийните субсидии - епизод пореден

Спор по темата между Тома Биков от ГЕРБ и Явор Божанков от БСП

19.06.2019 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Надцакване за партийните субсидии - епизод пореден

Един лев, 5-6 лева или 11 лева - възможна ли е точка на пресичане между управляващи и опозиция по темата за партийните субсидии? Вчера "Обединени патриоти" не се явиха на консултация с БСП за размера на субсидиите. ГЕРБ също не смята да обсъжда със социалистите размера на субсидията.

"Имаме конкретно и ясно предложение на Министерския съвет - 1 лев на глас. Дотук не сме чули нито едно друго конкретно предложение. Няма смисъл да правим дискусия на нашето предложение. Консенсус по кое? Казват "дайте да обсъждаме", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков в "България сутрин".

Той се съгласи, че субсидията е по-голяма отколкото трябва да бъде. И уточни, че партиите събират ресурс през годината, когато се задават някакви избори. Биков не е съгласен с тезата, че партиите не могат да съществуват без субсидии. Допусна обаче, че може да прибегнат до търсене на друг вид финансиране.

"Взехме решение на Националния съвет да потърсим диалог с партиите и да намалим субсидията до степен, до която политическият живот да бъде мислим и на светло. Колегите отказаха такъв диалог. ГЕРБ краткосрочно постигат голяма цел - в средата на годината се прави промяна, която ще ни затрудни преди местните избори. Опозицията няма да бъде смазана", посочи депутатът от БСП  Явор Божанков. 

И отбеляза, че в БСП стоят зад предложението си парите на влог от надвзетите субсидии да бъдат върнати на държавата.

"Отиваме на трети вариант - нито ще имаме субсидия, която да ни позволи да съществуваме, нито корпоративно финансиране. Отиваме в криминалния сектор и накрая всички ще се озоват в много лоша действителност", подчерта той пред Bulgaria ON AIR. 

Предложението за един лев субсидия за действителен глас ще се гледа на второ четене в петък. А Тома Биков не се нае с прогноза за действията на другите партии в Народното събрание.

"Това прилича на някакво надцакване. То е вредно за българското общество. Надявам се, че още има време разумът да надделее", настоя Божанков.

Гледайте видеото с целата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК