България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И брокерите ще докладват на ДАНС при съмнения за пране на пари

Промените в Закона са вследствие на директива на ЕС

13.06.2019 | 08:21 Редактор: Ралица Братанова
И брокерите ще докладват на ДАНС при съмнения за пране на пари

Страната ни продължава да синхронизира законодателството си с това на Европейския съюз и да получава критики от ЕК относно мерките срещу прането на пари.

След последните промени, приложени в Закона срещу изпирането на пари, се оказа, че държавата обмисля да разшири кръга от професии, които са длъжни да докладват пред ДАНС, ако имат съмнения, че клиентите им се опитват да перат пари. Брокерите са част от специалистите, които са засегнати от нововъведенията. 

"Тези, които се опитват професионално да предоставят услуги, са запознати, но не са радостни от повечето промени. Защото този бранш е механично пренесен от директивата, но в България е лишен от правомощията и задълженията, които би имал в една пазарна обстановка. Ползването на брокерски услуги е търговска дейност и няма вменени правомощия на посредниците за предоставяне на информация", коментира бившият председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти Иван Велков в "България сутрин".

Председателят на УС на Браншовата асоциация на работещите в сферата на противодействие на изпирането на пари д-р Николай Алдимиров обясни, че категориите за задължени лица по Закона срещу изпиране на пари, са 35.

"Промените са много и объркват задължените лица. Това, което е важно да се знае, е че всяко лице има отговорност по този закон и е хубаво да я спазва, за да може процесът да бъде процес на превенция", коментира той.

Управителят на БАРСПИП Иван Кавръков допълни, че много от мерките не са нови. Той беше категоричен, че не става въпрос за разследвания и шпиониране.

"Става въпрос тези лица, които са посочени като задължени в закона да прилагат мерки, чрез които да познават клиентите си и на база на предварително оценен риск за пране на пари, ако видят нещо съмнително, да го докладват на съответните органи", посочи Кавръков пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК