България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бъдещето на Борисовата градина - презастроена или с блясък от миналото?

Опозицията в СОС алармира, че са планирани много нови сгради, архитект Ковачев отрича

06.06.2019 | 09:49 Редактор: Ивайло Николов
Бъдещето на Борисовата градина - презастроена или с блясък от миналото?

Четири години отне изготвянето и съгласуването на плана за преустройство на Борисовата градина в столицата и той е пред финален етап на приемане. Ще бъде ли застроена Борисовата градина? Това е основният въпрос, който си задават софиянци след публикуването на новия устройствен план. Изготвеният от архитект Атанас Ковачев план за преустройство предвижда построяване на няколко сгради. От Столичната община обаче са категорични, че строителство няма да има.

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR, че в проекта за новата визия на парка има заложено доста сериозно строителство, което по думите ѝ е видно в текстовата част. 

"С моите колеги започнахме да разглеждаме новите обекти, които се предлагат и да изчисляваме разгърната застроена площ. Когато стигнахме до 10 000 квадратни метра, които архитектът залага в плана, спряхме да смятаме, защото списъкът с обектите не е изчерпателен, тъй като има и прикрити такива", каза Георгиева.

Архитект Атанас Ковачев, чийто план за реконструкция на Борисовата градина е бил избран, каза в ефира на "България сутрин", че иска да се върне предишния блясък на емблематичния парк и да бъде възстановен старият му вид, за което даже ще се ползват снимки от миналото.

"Той е най-щадящият парка, с най-малка намеса. Един голям проблем в парка са спортните обекти. Те съществуват, не можем да ги премахнем на този етап. Има предложение за реконструкция. Ние разрешаваме, но без да се нарушава сегашната им площ. По-просто казано - без да напускат очертанията в плана", обясни архитект Ковачев. И подчерта, че предвиденият подземен паркинг ще бъде покрит с растителност. 

Общинският съветник от БСП Альоша Даков пък го атакува заради многото търговски обекти около езерото Ариана и градинката със слончето, които по думите му са уж преместваеми, но са там постоянно, а не са предвидени да са на тези места.

Архитектът пък отговори, че около езерото Ариана ще бъде почистено и ще остане само старият ресторант.

Лорита Радева, която е председател на Комисията по околна среда към СОС, беше категорична, че няма да има никакво ново строителство в Борисовата градина, защото това е записано изрично още при възлагане на работата по ПУП.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК