България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Ще има сериозно преструктуриране във водещите партии, прогнозират анализатори

Бойко Борисов спечели изборите за ГЕРБ, категорични са проф. Александър Маринов и Антоанета Христова

27.05.2019 | 08:22 Редактор: Бойко Димитров
Ще има сериозно преструктуриране във водещите партии, прогнозират анализатори

Сериозно преструктуриране ще има във водещите партии след евроизборите. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" политологът проф. Александър Маринов и политическият психолог Антоанета Христова. Двамата бяха категорични, че Бойко Борисов е с основа заслуга за победата на ГЕРБ във вотът за Европейския парламент.

Проф. Маринов обясни, че очаква във всички партии да има сътресения след евровота. Той подчерта, че в политическите сили у нас се забелязва оформяне на лагери, което кара избирателите да не гласуват и да губят доверие в партиите.

"Личното участие на Борисов оказа влияние. Кризата в ГЕРБ не бе плод на "черна" кампания, а на злоупотреба с власт. Премиерът обаче успя да овладее тази криза. Без съмнение БСП не успя да се справи на изборите. Там въпросът е умението да се прави политика, а те допуснаха сериозни грешки в кампанията. В повечето партии ще има сътресения след тези избори. В ГЕРБ има оформяне на лагери. Същото е и в БСП и при "Обединените патриоти". Всички партии трябва да си извадят сериозни поуки, тъй като има ниска избирателна активност, губят се гласове. Има голямо разделение между обществото и политическия елит", каза той.

Антоанета Христова пък допълни, че процесът по прочистване на партиите не трябва да бъде прекъсван. Тя също така изрази съмнението си Бойко Борисов да свика предсрочни парламентарни избори.

"Лидерите са много важни във всеки момент при управлението на политическите партии и овладяването на кризи. Такава имаше и по време на тази кампания. Бойко Борисов овладя кризата в ГЕРБ и минимизира репутационните удари. Темата с прочистването на партиите е започната и процесът трябва да продължи. Оставки едва ли ще има, но ще има преформатиране на щабове за следващите избори на есен. Бойко Борисов ясно подчерта, че няма да предизвика предсрочни избори. Тази кампания бе тежка за него и ще трябва време за вътрешно пренареждане", разкри тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК