България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Божана Апостолова отпразнува 75-годишния си юбилей със специална стихосбирка

24 май е най-големият и важен празник за България, смята великата поетеса

24.05.2019 | 11:11 Редактор: Бойко Димитров
Божана Апостолова отпразнува 75-годишния си юбилей със специална стихосбирка

Голямата българска поетеса Божана Апостолова отпразнува 75-годишния си юбилей със специална стихосбирка. В нея тя е събрала 75 от най-добрите си поеми. Поетесата, която със своята издателска къща е издала над 1 400 книги, каза в "България сутрин", че ѝ е било много трудно да избере точно 75 стихотворения измежду стотиците, които е написала през годините.

Апостолова също така прикани българите да четат повече, тъй като само по този начин ще можем да запазим писмеността и културата си.

"Беше ми много трудно от толкова много стихове да избера 75. В крайна сметка ги избрах със сърцето си. Българите трябва да четат, защото имаме великолепни писатели. По една книга да четат през някакъв период от време, но да четат. Имам 1400 издадени книги. Бях още дете, когато написах три стихотворения и спечелих първа награда в един конкурс. След това ги пратих на Леда Милева. Така започнах да пиша стихове. През годините се научих да работя повече с разума, а не със сърцето си", сподели носителката на Орден "Стара планина" I-степен за изключително големи заслуги в развитието на българската култура.

Поетесата също така призна, че за нея 24 май е най-големият и важен празник на България. 

"Когато страната е под Османско иго и няма почти никаква територия, тя се съхранява единствено поради факта, че е държава на духа и има собствен език. След това този език сме го дали на съседните държави. Затова с право Кирил и Методий са обявени за светци. И сантиметър земя да нямаме, но да ценим и уважаваме книгите и ценим азбуката си, ще останем на този свят със самочувствието на държава на духа", каза Апостолова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК