България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Писателка: Четенето подобрява функционалната грамотност на децата

Родителите правят грешка, че не отделят време на децата си, за да им прочетат приказка, каза Радостина Николова

24.05.2019 | 09:52 Редактор: Бойко Димитров
Писателка: Четенето подобрява функционалната грамотност на децата

Четенето подобрява значително функционалната грамотност на децата. Това подчерта в "България сутрин" детската писателка Радостина Николова. Тя бе категорична, че дори 15 минути на ден четене се отразяват изключително добре на малчуганите.

Николова също така разкри, че детската литература не трябва да бъде лека и лишена от смисъл. Затова и ролята на родителите е да преведат децата през книгата като им четат всеки ден.

"Литературата за деца не трябва да е лека, лишена от смисъл. Много е важна и естетическата култура. Затова трябва да съблюдаваме книгата да е произведение на изкуството. Досегът до нея трябва да носи удоволствие на чисто сетивно ниво. Четенето е комплексен процес. Ролята на родителя е да преведе детето през книгата, да го заиграе. Възрастните правят огромна грешка, че не отделят време за четене на приказки на своите деца", обясни тя. 

Николова добави, че основната цел на нейните книжки е да накара децата да мислят отвъд думите и да намират закодирания смисъл в тях.

"24 май е много специален празник. Езикът освен принадлежност е и отговорност. Трябва внимателно да подбираме думите, които използваме. Опитвам се да накарам децата да мислят отвъд думите и да търсят закодирания в тях смисъл. Да пишеш книги за деца е много отговорно. Това, което ние влагаме в децата, като писатели, ще им се отрази когато пораснат. Докато се обръщаме към книгите като към задължителна литература, децата няма как да ги възприемат като забавление", каза писателката пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК