България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По 10 лева за опечалените от Своге. Толкова ли струва човешкият живот?

Коментар на Диана Русинова от Института за пътна безопасност

22.05.2019 | 09:09 Редактор: Ралица Братанова
По 10 лева за опечалените от Своге. Толкова ли струва човешкият живот?

По 10 лв. обезщетение на загинал в катастрофата край Своге са получили трима от наследниците на жертвите. Те са по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, за която първоначално застрахователят е отказвал да плати. 

След жалба до Комисията за финансов надзор обаче, дружеството е решило да изплати минималната сума с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон.

Почернените семейства написаха и отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и директора на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов. Те се заканиха, че следващата стъпка е да водят дела срещу застрахователите.

От компанията твърдят, че за тях това не е пътуване, за което има издадени редовни документи, а по-скоро тип споделено пътуване.

"В България застрахотователните компании не функционират като такива. Повечето компании в България обаче са чуждестранни капитали и нямат интерес да инвестират в пътната безопасност на страната, защото това е дългосрочна инвестиция", коментира в "България сутрин" Диана Русинова от Института за пътна безопасност. 

Според нея Комисията за финансов надзор трябва да вземе отношение по случая. По думите ѝ е смешно, ако действително са изплатени по 10 лева на опечалените.

"Много се надявам тази катастрофа да покаже на цялото общество, че по този начин не можем да продължаваме. Трябва да полагаме усилия по отношение на пътната безопасност и да инвестираме в нея", категорична бе Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR

Тя посочи, че същото се отнася и за застрахователите и те трябва много активно да се включат, но не като отделни дружества, а посредством Асоциацията на българските застрахователи.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК