България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал

Коментар на Симеон Присадашки и Сергей Иванов пред Bulgaria ON AIR

21.05.2019 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал

Фалшив кашкавал на съмнителна цена по магазините у нас. Продуктът е с неизвестен произход, но на промоционална цена. Става въпрос за парено сирене, чието производство е много по-евтино като технология, отколкото необходимото за приготвяне на истински кашкавал.

"В този тип продукт се прави подмяна на наименование и строго определена технология", настоя в "България сутрин" Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите. 

Той е на мнение, че трябва да се провери в дневниците на самите производители какви продукти са произвели, как са ги произвели и кога са излезли на пазара. Кашкавалът има минимум 40 дни срок на зреене, подчерта той.

"Този продукт се внася в България откакто е създаден. Досега не е заемал толкова голям дял от общите злоупотреби. В сферата на българското бяло саламурено сирене няма сериозни злоупотреби с растителни мазнини и наименование", каза още Симеон Присадашки.

"Не е много ясно какво точно ни пробутват, но явно не е кашкавал. Касае се за поредната измама", коментира микробиологът Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че производителите не твърдят, че продават кашкавал и по тази причина не могат да бъдат наказани. Но има подвеждане на производителите, което е измама, отбеляза микробиологът.

Присадашки и Иванов твърдят, че има съмнения за наличието на растителни протеини в спорния кашкавал. 

"Държавният контрол бездейства, което е във вреда на производителите и потребителите. Официалният пазар не е изчистен от такива продукти", смята Сергей Иванов.

Гледайте видеото с цялата дискусия!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК