България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ефективни присъди за биячите на лекари, поиска д-р Ленков

Хората насочват агресията си към медиците, а не към тези, които правят калпави закони, посочи той

17.05.2019 | 09:13 Редактор: Бойко Димитров
Ефективни присъди за биячите на лекари, поиска д-р Ленков

Съдилищата у нас трябва да дават ефективни присъди на нападателите на лекари. Това заяви в "България сутрин" акушер-гинекологът д-р Димитър Ленков. Бившият главен секретар на Българския лекарски съюз обясни, че в момента хората, които агресират срещу медицински лица, нямат никакъв страх от закона, тъй като много често получават условни присъди, придружени със смешни глоби.

Ленков заяви, че за негативното мнение на населението за него и колегите му допринасят и постоянните негативни новини, свързани със здравеопазването, в които се говори, че лекарите са крадци и източват Здравната каса.

"Съдилищата дават смешни присъди на нападателите на лекарите, които няма как да ги превъзпитат. Получават условни присъди и глоби от по 1000 лева. Как тогава да ги е страх от закона?! Освен това постоянно се говори, че лекарите са крадци, точат Здравната каса. Това няма как да не повлияе на доверието на хората. Крайно време е съдилищата да дават ефективни присъди за нападение над лекар", каза бившият главен секретар на БЛС. 

Ленков също така обясни, че не е нормално гражданите да нападат лекари, а не тези, които правят калпави закони. 

"Хората смятат, че за неблагополучията са виновни лекарите, а не онези хора, които създават калпави закони. Затова и всичко се трупа на гърбовете на лекарите и гражданите. Години наред няма каквато и да било промяна в системата на здравеопазването. Ние сме толкова потърпевши от тази калпава система, колкото и населението на страната", разказа той пред Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК