България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналисти: Моделът на еврофинансирането е предпоставка за корупция

Петър Илиев и Стефан Ташев коментираха измамите с евросредства

03.05.2019 | 08:55 Редактор: Ралица Братанова
Журналисти: Моделът на еврофинансирането е предпоставка за корупция

Прокуратурата, ДАНС и МВР проведоха акции в пет града, за да разследват измами с евросредства в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

По първоначални данни на името на служители на Миню Стайков от компанията "Сис индъстрис" са регистрирани фирми. Те кандидатствали за евросубсидии. Вместо да използват парите по предназначение, те ги прехвърляли към Стайков.

"Тази форма на еврофондове предпоставя корупция. ОЛАФ не може да се пребори с нея", коментира журналистът Петър Илиев в "България сутрин".

България е на челно място в Европа по измами с евросредства, но не е единствената. Крупни схеми с такива има в Унгария, Гърция, Румъния. Преди няколко дни с обвинение за незаконно усвояване на 2 млн. евро се сдоби премиерът на Чехия.

"Ние крадем за стотици милиони, те крадат за десетки милиарди, но когато го правят, оставят нещо след себе си и за обществото", посочи журналистът.

По думите на Петър Илиев моделът за злоупотреби с евросредства, които трябва да бъдат използвани за развиване на туризма и къщи за гости, идва от Унгария.

Според колегата му Стефан Ташев няма да се стигне до видим резултат, въпреки направените проверки от институциите у нас. По думите му и в България няма подходящ механизъм. Той е на мнение, че за да има наказани, първо трябва да има осъдени.

"Въпросът е в превантивния контрол, който явно не е извършен Някой не си е свършил работата, не е правил проверки или не ги е извършил качествено", коментира Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма голямо европейско начинание, което да е обвързано с много пари и да няма корупция.

Вижте целият разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК