България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма ескалации на напрежението в Гърция

В държавата се провежда 24-часов протест, който ще засегне транспорта

01.05.2019 | 08:50 Редактор: Зорница Костадинова
Няма ескалации на напрежението в Гърция

Гърция започна 24-часов протест, който ще засегне автобусния и градския транспорт. Ще стачкуват и служителите на метрото, корабите и фериботите. 

Шофьорите на градския транспорт, който обслужва Атина и Пирея, ще протестират през целия работен ден. Същата ще бъде ситуацията и при служителите на кораби и фериботи. 

А метрото ще стачкува от 9.00 часа до края на работното време. Трамваите, такситата и междуградските автобуси, както и другият масов транспорт, ще се движат съгласно разписанията.

Защо протестират гърците? Темата коментира в "България сутрин" кореспондентът на в."Труд" в Атина Бойка Атанасова.

"Под мотото "Първи май е стачка, а не празник" гръцките синдикати организират традиционната вече транспортна стачка, която ще блокира основно столицата. Българите, които имат някакви проблеми, е добре да се свържат с туристическите фирми, чрез които пътуват. Има обявено маршрутно пренасочване и едва ли ще има проблеми", посочи тя.

По думите ѝ загубите заради протестите няма да са големи, тъй като те не се отразяват на туристическия бранш, който е основната двигателна сила в Гърция. Единствените проблеми са по пристанищата, но отпор няма. А стачките там вече са се превърнали в атракция.

"Протестите са основно против лошите условия на труд, орязаните компенсации и бонуси, срещу променената пенсионна възраст и заради приватизацията на пристанището в морския транспорт", сподели Атанасова пред Bulgaria ON AIR. 

Темата за евроизборите и правителството на Ципрас кореспондетът коментира така:

"Ципрас започна да губи сериозни позиции. Нещата вървят в посока към нова демокрация. Но няма ескалации на напрежението. Много български граждани ще гласуват за гръцки евродепутати". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК