България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

На Велики четвъртък: Как да боядисваме яйца с естествени материали?

Нутриционистът Яна Данаилова дава здравословни предложения в "България сутрин"

25.04.2019 | 08:05 Редактор: Ралица Братанова
На Велики четвъртък: Как да боядисваме яйца с естествени материали?

Днес е Велики четвъртък - ден, който крие много символика. В ранното утро, още преди първите зари на слънцето, се боядисат великденските яйца. 

Червеният цвят, символ на Христовата кръв, се полага на първото яйце. С него се прави кръстен знак - първо върху челата на децата, а след това и на всички останали от семейството.  У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците.

Как можем да заместим боите от магазина с естествени багрила, които са използвали бабите ни в годините назад, показа в "България сутрин" нутриционистът Яна Данаилова.

"Всички тези Е-та в състава на боите има опасност да проникнат през порите на яйцето. Факт е, че Е102, Е110, Е333 - това са бои, които в някои европейски страни са забранени. Те са доказани алергени и за хора, които страдат от алергии, могат да доведат до дискомфорт", обясни Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че за да се постигне червеният цвят естествено, могат да се използват боровинки или сварвено цвекло. За жълто може да ползваме куркума, а за оранжево - обелки от лук. Данаилова обясни още, че е добре в оцветената вода да поставим сол и оцет.

По думите ѝ при естествените бои трябва да се изчака повече, за да се получат по-наситени цветове.

"Няма риск за здравето ни. Отнема време, но в крайна сметка така се връщаме към изконните български традиции", завърши нутриционистът.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК