България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Апартаментгейт" дава отражение върху електоралните нагласи, смята социолог

Според проучване на "Тренд" левицата води управляващите с 0,8%

22.04.2019 | 08:35 Редактор: Ралица Братанова

БСП изпреварва ГЕРБ, сочат нагласите преди европейските избори според последното проучване на агенция "Тренд". 

Така през април ГЕРБ губи 3% в сравнение с март, докато БСП успява да задържи и дори да увеличи своята подкрепа. Твърдо на трета позиция остава ДПС с близо 13 на сто. 

"Можем да говорим по-скоро за ерозия при ГЕРБ, отколкото за вдигане при БСП - те запазват своите позиции. Темата с апартаментите даде своето отражение върху електоралните нагласи", коментира социологът Евелина Славкова в "България сутрин".

По думите ѝ е много трудно да се каже коя партия ще вземе превес, тъй като не е ясно колко души ще гласуват. Според нея, ако ги е нямало подадените оставки и управляващите не са реагирали по никакъв начин, разликата между ГЕРБ и БСП е щяла да бъде още по-голяма. 

Славкова посочи, че все пак социологическите проучвания са моментна снимка на това, което се случва и месецът, който остава до евровота, е дълъг срок в политически аспект.

Според проучването на "Тренд" 30% от българите не знаят за кого и дали ще гласуват.

"Това са хора, които по-скоро не гласуват на всички избори, а когато нещо ги привлича. Част от тях се мобилизират, когато има нова политическа сила, в случая ние нямаме. Тук се крие и т.нар. протестен вот", обясни Славкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ евроизборите са един вид вот на доверие или недоверие към правителството.

Гледайте видеото с цялата дискусия!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК