България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Проф. Константинов: Парламентарни избори между европейските и местните? Няма как

Анализаторът е на мнение, че БСП ще подобри резултата си от преди 5 години

19.04.2019 | 09:03 Редактор: Ивайло Николов
Проф. Константинов: Парламентарни избори между европейските и местните? Няма как

БСП и ГЕРБ с изравнени позиции преди изборите на 26 май. Според прогнозите на Европейския парламент двете партии могат да разчитат на подкрепа от близо 33%, а ДПС - малко над 10%. Над 4-процентната бариера са и ВМРО, и "Демократична България", а под нея - "Воля", "Атака", АБВ и НСФБ. Или преизчислени в депутатски места - по шест за ГЕРБ и БСП, две за ДПС и по едно за ВМРО, "Демократична България" и "Воля".

Проф. Михаил Константинов коментира в студиото на "България сутрин", че БСП със сигурност ще подобри резултата си от предишните избори за Европейски парламент, защото преди 5 години те са пратили само 4 представители в Европа.

"Резултатите няма да бъдат като 2014 година, защото те бяха катастрофа за БСП. Тази катастрофа стана причина за разпада на коалицията, която подкрепяше Орешарски. Сега очаквам БСП да се представят по-добре", посочи математикът.

Проф. Константинов каза още, че не знае как ще се отразят скандалите с оформянето на листата на социалистите на техния резултат на 26 май и как "Апартаментгейт" ще окаже влияние на избирателната активност.

"Категорично не успяхме да вкараме засега европейска тематика, но има още време до евроизборите. Трябва да отбележим, че изобщо в Европа, същинската европейска тематика доста се е изродила.  И там има свиване върху националните проблеми", подчерта проф. Михаил Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Математикът и анализатор отбеляза, че независимо от резултатите на 26 май, няма как да се случат предсрочни парламентарни избори у нас преди местните, а най-ранният вариант за подобно нещо е заедно с тях.

"Това е опасен микс. Различни са мотивациите и се изкривяват резултатите и при двата избора", обясни проф. Константинов.

Той подчерта, че организацията на изборите върви много добре, вече са избрани районните избирателни комисии, остава само секционните да бъдат определени.

Проф. Константинов каза още, че много хора са ангажирани с изборния процес и трябва да се уважава техният труд, както и призова за активно участие в деня на вота.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК