България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти за "Нотр Дам": Може да бъде върнат блясъкът, но автентичността е изгубена

Николай Овчаров и Аглика Икономова коментираха темата в "България сутрин"

17.04.2019 | 09:10 Редактор: Ралица Братанова
Експерти за

Пожарът в "Нотр Дам"  унищожи напълно покривната конструкция на катедралата, която сама по себе си е произведение на архитектурното изкуство. На кадри от местна телевизия се вижда огромна дупка. 

Кулата-стрела, която не устоя на огненото бедствие, се намираше над олтара на катедралата. Огънят е унищожил и стоманените опори, където работниците са извършвали ремонтни дейности. И въпреки че щетите са огромни, най-ценните артефакти в "Нотр Дам" са спасени.

"Не е необходимо човек да е професионалист, за да види колко е огромна загубата. Щетите тепърва ще бъдат оценявани. Всички плачеха. Трагедията беше голяма", коментира археологът Николай Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му като ценност катедралата "Нотр Дам" е съпоставима със "Света София" за православните християни.

"Възможно е да е загубено окончателно, защото е унищожено до край - автентичното е изчезнало. Силно се надявам, че има добро заснемане на всички ценности в катедралата. Може да бъде върнат блясъкът, но в крайна сметка автентичността ще бъде изгубена", посочи в "България сутрин" реставраторът Аглика Икономова.

Специалистите обясниха, че в днешно време се работи с по-лесно запалими вещества, когато се правят ремонти и най-вероятно причината за пожара са странични продукти, а не тези от самата катедрала.

"Има специални мерки, които се предприемат срещу пожари. Те не са в  състояние да ги спрат окончателно, но забавят горенето", посочи Икономова.

Премиерът Бойко Борисов предложи да помогне на Франция финансово и чрез реставратори и живописци.

Археологът Николай Овчаров посочи, че нашите специалисти са много добри и биха могли да помогнат за възстановяването на катедралата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК