България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арестуваха собствениците на ротвайлери, нахапали деца и дядо в Железница

Ротвайлерите ще бъдат кастрирани или ще им се търсят нови собственици, обясни директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов

11.04.2019 | 09:45 Редактор: Бойко Димитров
Арестуваха собствениците на ротвайлери, нахапали деца и дядо в Железница

Трите деца и дядото, които бяха нападнати от ротвайлери в Железница, остават в болница. Инцидентът се случи вчера в центъра на селото. Едно от кучетата е било упоено, а собствениците на животните са били арестувани.

Кметът на Железница Дойчин Сремкин заяви в "България сутрин", че най-вероятно кучетата са избягали от стопаните си, които живеят в Симеоново. Той също така допълни, че много често се случва хора, които не могат да се грижат за животните си, да ги изоставят в селото.

"Собствениците са жена на 50 години и младеж на 17 години от Симеоново. Не знам какво е провокирало кучетата да нападнат хората. Животните или са пуснати, или са дошли по пътеката, която свързва Симеоново и Железница. Най-вероятно са избягали от дома си. Често се случва кучета да бъдат изоставяни - особено зимните сезони, когато хората отиват в града. Семейството на пострадалите живее в Англия и два пъти годишно идват на гости на бабата и дядото. Кучетата са били издирвани преди обяд, а след това са нападнали децата. Предвиждат се наказания според Наредбата за домашни животни. Разследващите трябва да кажат кой носи отговорност и какви санкции ще бъдат наложени на собствениците", каза Сремкин.

Директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов пък допълни, че двата ротвайлера са заловени и очаква разследващите органи да кажат каква ще бъде съдбата им - дали ще им се търсят нови собственици или ще бъдат кастрирани 

"Кучетата не проявяват агресия, след като ги заловихме. Те са под постоянно наблюдение и чакаме указания от разследващите органи. Може да бъдат кастрирани или да им се търсят нови собственици. Ротвайлерите са много добре гледани. Никой не знае защо са проявили такава агресия. За съжаление зачестиха инцидентите с кучета от подобен тип породи. Все по-често се случва собствениците на такъв тип кучета да се държат безотговорно и в крайна сметка животните се озовават в приюта", каза Асенов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК