България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Водят ли ваксините до аутизъм и ако да – къде са доказателствата?

За или против имунизацията – коментират д-р Николай Брънзалов и д-р Атанас Михайлов

10.04.2019 | 09:25 Редактор: Иван Берберов
Водят ли ваксините до аутизъм и ако да – къде са доказателствата?

770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона - до алергии. Това констатира проучване на изследователски център "Тренд". 18% от сънародниците ни смятат, че ваксините са част от световна конспирация. Оправдани ли са съмненията, че имунизацията води до аутизъм или става дума за свободно интерпретирано съвпадение?

"Нека си спомним колко тежки и заразни болести по света вече ги няма благодарение на ваксините. Много заболявания са изчезнали в световен мащаб. Темата с морбили е преекспонирана. За цяла България 112 случая на морбили е нищожно. Хората могат да повярват само по един начин – тогава, когато системата ги предпази от тежки заболявания. Няма нормален лекар в България, който да бъде против ваксинацията", подчерта д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. 

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че живите ваксини в България не се използват от много време.

"Всеки един медикамент, всяка една ваксина се тества. Ако бъдат доказани като вредни, то ние моментално трябва да реагираме. Случаите на ваксинирани деца, които развиват аутизъм са случайност", категоричен бе той.  

Според хомеопата д-р Атанас Михайлов не става дума за конспирация, а за конкретни пари, които се дават за разпространение на ваксините. 

"Производителите на ваксини колко пари наливат в разпространението им? Какъв е интересът на антиваксърите? Парацетамолът снижава ефектът от ваксините. Витамин А укрепва имунитета на лигавицата. Хората трябва да знаят какво да правят преди и след ваксините. Съществуват деца, които са имунизирани срещу морбили и въпреки това се разболяват. В моята практика съм срещал и ваксинирани деца с аутизъм", сподели той пред Bulgaria ОN AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК