България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изоставени лаборатории в Русе станаха свърталище на наркомани и клошари

Срещу рушащата се сграда са подавани редица сигнали, но резултат няма

10.04.2019 | 08:33 Редактор: Иван Берберов
Изоставени лаборатории в Русе станаха свърталище на наркомани и клошари

Сграда в центъра на Русе се превърна в сборище на наркомани и дом на клошари. Бившите лаборатории на Здравната инспекция, които сега пустеят, се намират до непосредствена близост до училище и сред жилищно блокове. Хората наоколо са притеснени. 

Сградата, която е в много лошо състояние, е освободена от Здравната инспекция преди три години. Въпреки че отвън е затворена с метална решетка с катинар, тухлената стена е разрушена и достъпът до нея е на практика свободен. 

Съседи споделят, че вече е напълно разграбена. Очевидци разказват, че в началото сградата не била заключена. В резултат на това всичките мебели и вещи в нея били изнесени. Изоставеният имот, който иначе е държавна собственост, бързо си е намерил нови обитатели – клошари. Въпросното семейство са Сабри и жена му Румяна. Те са превърнали мястото в своеобразен дом, където да изкарат зимата. 

Двамата също разказват, че сградата постепенно се опустошава пред очите им, а наркоманите често им създават проблеми. Присъствието на дрогираните притеснява всички, тъй като в близост се намират две училища. 

Сигнали са подавани както до полицията, така и до Здравната инспекция, правени са проверки, но проблемът си остава. От Здравната инспекция обясниха, че от април 2018 г. имотът е прехвърлен на Министерството на здравеопазването. 

По план сградата трябва да бъде превърната в център за деца с увреждания, които се нуждаят от постоянни медицински грижи. Проектът ще се осъществи с европейски средства, а процедурата вече е стартирана. Центърът трябва да бъде готов в срок до 1 година. 

Харесайте ни във Facebook ТУК