България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Легендата в худ. гимнастика Евгения Канаева: Трудно ми е да съм треньор

Сега съм много по-нервна, когато виждам как състезателките ми излизат на сцената, разказва рускинята

09.04.2019 | 10:10 Редактор: Бойко Димитров
Легендата в худ. гимнастика Евгения Канаева: Трудно ми е да съм треньор

Двукратната олимпийска шампионка по художествена гимнастика Евгения Канаева бе в София с ново амплоа. Тя вече е треньор на отбора на Русия, който участва на турнира "София Къп". 

Канаева е родена в Омск и тръгва за голямата гимнастика още едва 12 годишна. Тя е забелязана от голямата треньорка Вера Шелваум и талантливата спортистка се мести в Олимпийския център в Новогорск и тренира рамо до рамо с тогавашните звезди Алина Кабаева и Ирина Чашчина. Канаева е единствената гимнастичка, спечелила две олимпийски титли в многобоя - в Пекин през 2008 година, и Лондон четири години по-късно.

"Това е моето любимо дело. Обичам художествената гимнастика. Получавам удоволствие от нея. Понякога тя ми носи и нерви и напрежение, но това е моят житейски образ. В Пекин попаднах след само половин година тренировки. Работих здраво, но не мислех, че ще се случи. На Олимпиадата в Лондон бе по-трудно - четири години да бъдеш на върха в художествената гимнастика не е никак лесно", разказа Канаева в "България сутрин".

Канаева, която сега е треньор на една от състезателките в основния състав на Русия за девойки София Агафонова, сподели, че гимнастиката се е променила много през последните години. Бившата звезда също така призна, че ѝ е доста трудно новото амплоа на треньор, тъй като тепърва прохожда в професията.

"Сега в гимнастиката се усложни работата с уредите. Цени се артистичността, но сега е трудно да я показваш защото има много елементи, които всички слагат, за да получат високи оценки. Не е лесно да го покажеш и разкажеш на децата. Правилата за всяка Олимпиада се променят. Треньорството още ми е сложно, защото тепърва започвам. Трябва да намирам подход към състезателките ми. Сега съм по-нервна, когато ги гледам как излизат на сцената", обясни гимнастичката пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК