България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ще се отрази Brexit на финансовия сектор и ще доведе ли до рецесия?

Инвеститорът Борислав Владимиров коментира темата в "България сутрин"

09.04.2019 | 09:35 Редактор: Ралица Братанова
Как ще се отрази Brexit на финансовия сектор и ще доведе ли до рецесия?

Депутатите от двете камари на британския парламент одобриха отлагане на развода между Лондон и Брюксел, който беше насрочен за 12 април.

Целта е да се избегне излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка, но решението за отлагането трябва да бъде взето единодушно от 27-те евролидери. Тереза Мей вече обяви, че ще поиска новата отсрочка да е до 30 юни. Кабинетът междувременно беше принуден да обяви дата и да започне подготовката за избори за ЕП, които бяха насрочени за 23 май. 

От "Даунинг стрийт" 10 обаче изразиха надежда, че няма да се наложи да организират действително този вот и Лондон ще напусне ЕС със сделка.

Ден преди британският премиер Тереза Мей да се изправи пред извънредното заседание на Европейския съвет в опит да получи втора отсрочка за Brexit, несигурността тегне над континента, а последствията остават неясни.

Как ще се отрази Brexit на финансовия сектор и валутите и очаква ли се нова рецесия? Международният редактор Лилия Мустакова и операторът Тодор Тодоров потърсиха отговорите от независимия инвеститор Борислав Владимиров. Според него несигурността дърпа икономиката на страната надолу.

"Инвестициите са надолу с 1,2% от икономиката и мисля, че това е в последното тримесечие на 2018 година. Първото тримесечие на тази година ще отслабнат още", обясни инвеститорът в "България сутрин".

Той каза още, че има несигурност, свързана и с финансовите пазари, тъй като около 18% от вътрешния и 8% от общия износ на Европа е към Англия.

Въпреки че Brexit не е приключен, Великобритания вече понесе икономически удар. Редица компании напуснаха Острова. Според инвеститора със сигурност ще има изтичане на бизнес и хора, които в момента са базирани в Лондон.

Това не означава, че Великобритания ще остане без партньори. Владимиров смята, че тя ще остане привлекателна за международните инвеститори не само в сферата на финансите, но и в тази на технологиите и научните изследвания.

"Смята се, че при твърд Brexit паундът може да отслабне до съотношение 1:1 към еврото. Разбира се, не мисля, че такова съотношение ще бъде задълго, защото Англия ще стане атрактивна относно инвестиции в акции, финансови инструменти и недвижимо имущество", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки непрестанните опити и усилия от страна на Брюксел и Великобритания, вероятността за Brexit без сделка остава голяма. 

Според Борислав подобен резултат може да доведе до финансова рецесия в британската и европейската икономика, но ако се стигне до криза - тя няма да продължи дълго.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК