България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Етнографският музей е събрал над 1000 експоната от социализма

Най-различни са предметите от тази епоха, които сега се описват, след което ще бъдат включени в тематични експозиции

03.04.2019 | 10:35 Редактор: Ивайло Николов
Етнографският музей е събрал над 1000 експоната от социализма

Етнографският музей на БАН в София събира артефакти от периода на социализма в България, за да попълни фондовете, а това става чрез дарения.

Няма ограничения към предметите - може да са дрехи, опаковки и дори партийни книжки. Всичко това се събира и описва, за да бъде подредена след това изложба.

Кураторът Илиана Страхилова каза пред камерата на Bulgaria ON AIR, че вече са събрани над 1000 предмета и сега тече тяхното описване, а за някои предстои и реставрация.

"Тази инициатива стартира преди една година и нашата идея е да съберем колкото се може повече предмети, за да може да работим концептуално", обясни Страхилова.

Васил Балтаджиев, който е уредник в музея, каза в ефира на "България сутрин", че екипът, който събира тези бъдещи експонати, е обиколил много частни домове, откъдето собствениците на жилища или други имоти са им предоставили възможност да изберат предметите, които искат да вземат с тях. Някои от тези хора трудно се разделят с вещите, защото много от предметите носят интересна история със себе си.

"Най-различни хора идват да даряват, голяма част от нашите дарители са възрастни хора, които имат носталгия към предметите", допълни още Балтаджиев.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК