България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Facebook срещу ултрасите: Заличиха фенски страници на родните грандове

Това е началото на масова кампания за толерантност, посочи журналистът Калин Караиванов

03.04.2019 | 10:08 Редактор: Бойко Димитров
Facebook срещу ултрасите: Заличиха фенски страници на родните грандове

Ултрас страници на "Левски", ЦСКА, пловдивските "Ботев" и "Локомотив", както и на други родни тимове, бяха премахнати от Facebook. Същата бе съдбата на страниците на привърженици на други балкански тимове, между които сръбските "Партизан" и "Цървена звезда", както и на румънския "Стяуа".

Според журналиста от вестник "Монитор" Калин Караиванов, това е началото на кампания на социалната мрежа за въвеждане на новите правила за толерантност. В "България сутрин" той сподели, че Facebook вече трие и страници на журналисти заради определени думи или цитати, които са публикували.

"Това е най-тежкото наказание и се прилага без забележка. Премахнати са страниците на феновете на "Левски", ЦСКА, пловдивските клубове. Става въпрос за удар, който е насочен към всички фенове. Причината е, че според Facebook в тези страници се толерират неща, които насаждат омраза в обществото и дискриминират малцинствата. Тези страници обаче просто са комуникационен канал за феновете. Блокирането на феновете е върхът на айсберга. Те са социалната група, която може най-лесно да бъде ударена с минимални последствия. Те са демонизирани - смятат ги за пияници, наркомани, ударни бригади", обясни Караиванов.

Той също така допълни, че изтриването на страниците най-вероятно ще доведе до напускането на Facebook от страна на феновете. 

"Facebook прие нови правила за толерантност в социалната мрежа. Всеки може да докладва всеки. Феновете ще напуснат социалната мрежа, ще намерят нов начин за комуникация. Това е лов на вещици. Започва масова кампания, която няма да засегне само феновете", разкри журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК