България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Къде е мястото на наргилетата - в заведенията или извън тях?

Ричард Алибегов и д-р София Ангелова коментират поправките в законодателството

02.04.2019 | 09:01 Редактор: Ивайло Николов
Къде е мястото на наргилетата - в заведенията или извън тях?

Без дебат и с пълно единодушие депутатите решиха на първо четене да се наложи забрана за пушене на наргилета на закрито. С поправките в Закона за здравето се забранява и предлагането и продажбата на водните лули на непълнолетни. Предстои промените да се гледат и на второ четене, а по данни на Световната здравна организация България е на второ място по брой на младежи, които пушат наргиле поне веднъж седмично.

Ричард Алибегов, който е председател на Българската асоциация на заведенията, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че вносителите на законодателните промени са цитирали доклад на СЗО, в който обаче няма данни за наргилетата без тютюн и тяхното въздействие.

Алибегов каза, че бизнесът е съгласен с това, че лицата, които не са навършили 18 години, нямат работа в заведения и не трябва да употребяват наргилета с тютюн.

"Съгласни сме с всичко, внесено по закона. Не сме съгласни, че наргилетата без тютюнев дим трябва да излязат от заведенията", коментира Алибегов в студиото на "България сутрин".

Той обяви, че днес представители на бизнеса ще внесат писмо в Министерството на вътрешните работи и до самия министър, искайки съдействие, за да могат служителите в заведенията да изискват лични карти, каквото право сега нямат и така да могат да проверяват възрастта на своите клиенти, които желаят да закупят наргиле.

Пулмологът д-р София Ангелова пък настоя, че независимо дали става въпрос за наргиле с тютюн или други смеси, то пак вреди, защото има горене, а щом то е налично, има токсични вещества, които се поемат от организма.

"Заблуда е, че се филтрират веществата във водата. Обемът дим, точно СЗО подаде данни, е равен на 100 изпушени цигари", посочи д-р Ангелова.

Тя допълни, че при наргилето отново има пасивно пушене, а вредните вещества в заведенията може да са повече от тези във въздуха край натоварена магистрала.

Ричард Алибегов пък каза, че бизнесът е съгласен наргилетата с тютюн да се пушат извън заведенията, но беше категоричен, че ако не се приемат техните предложения за поправки в законодателството между двете четения, цял бизнес ще стане нелегален за един ден.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК