България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Дипломат и журналист: Няма ли извинение, Борисов да не пуска Чавушоглу у нас

Ще станем вилает на Турция, ако продължаваме така, категорични са Стефан Тафров и Илхан Андай

01.04.2019 | 09:25 Редактор: Бойко Димитров
Дипломат и журналист: Няма ли извинение, Борисов да не пуска Чавушоглу у нас

Министър-председателят Бойко Борисов не трябва да пуска външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу у нас за посещението му, ако той не се извини за думите си. Зад тази позицията застанаха дипломатът Стефан Тафров и журналистът Илхан Андай в "България сутрин".

Преди дни един от най-доверените хора на Реджеп Ердоган заяви, че правителство им се меси при приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас. Премиерът Бойко Борисов дори напусна среднощна среща с турския вицепрезиддент Фауд Октай, на която 5 часа бе обсъждан казуса, но до консенсус така и не се стигна.

"Действително ще станем вилает на Турция, ако продължаваме така. Ако Чавушоглу не се извини, не виждам как ще се случи неговото посещение у нас. Правителството трябва да вземе мерки. Изказването на министъра на Турция е скандално спрямо една суверенна държава. Ако не зачеркнем тази проява, ще позволим още такива и този наставнически тон ще продължи", коментира Тафров.  

Илхан Андай подкрепи дипломата и подчерта, че българското правителство трябва да сложи граници спрямо подобни изказвания. Той също така разкри, че това не е първото подобно изказване на турски политически лидер за ситуацията у нас.

"Ако тези дни не последва извинение на турското правителство, на 8 април Борисов не трябва да приема Чавушоглу на среща. Намеса имаше и миналия месец, когато дясната ръка на Ердоган за Балканите Азис Бабушчу на форум с интелектуалци каза, че в смесените райони у нас хората живеят зле, тъй като няма силни лидери. Нашата дипломация спи. Ердоган не е склонен да накара Чавушоглу да се извини. Властта у нас трябва да сложи граници", заяви журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК