България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 340 чувала с боклук събраха доброволци в столичния кв. "Изток"

Фасовете са най-често срещаните отпадъци, намират се още лампи, дрехи...

26.03.2019 | 09:11 Редактор: Ивайло Николов
Над 340 чувала с боклук събраха доброволци в столичния кв.

Група ентусиасти от столичния квартал "Изток" започнаха в началото на този месец своята акция по почистване на градинките и междублоковите пространства, по подобие на популярния хаштаг #Trashtag.

Доброволците обаче споделят, че освен да подобрят условията в своя квартал, искат със своята инициатива да насърчават и общуването между хората. Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Виктор Райковски, който е организатор на цялата инициатива.

"Слизат понякога възрастни хора, разревани, благодарят ни. Други хора ни свалят храна, пиене ни носят - бири конкретно. Единият път една жена ни свали 50 кебапчета и кюфтета с хляб", разказа той.

В ефира на "България сутрин" Райковски обясни, че вече са почистени над 340 чувала с боклук, събрани са около 200 с пръст, която доброволците са върнали обратно в градинките. Той обясни, че при почистването най-често срещат фасове, но са намирали още лампи, дрехи и дори трупове на котки.

"Тази сега ще бъде петата градинка, която ще довършим в събота. Искаме да разпространим и в други части на столицата. Ако разпространим идеята повече, ще е по-полезно за всички", каза организаторът.

Петър Домусчиев и Мартин Гаджев, които са другите доброволци в кв. "Изток" пък допълниха, че инициативата им е обществено полезна и продължава да заразява с оптимизъм повече хора, резултатите са добри, а почистването е само през уикендите. 

Доброволците дори ремонтират и боядисват със собствени средства счупените пейки, а от джоба си са дали над 700 лева за всички консумативи. 

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК