България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Липсата на демокрация изкара хората в Сърбия по улиците

Президентът Александър Вучич продължава да не подава оставка

18.03.2019 | 08:50 Редактор: Бойко Димитров
Експерти: Липсата на демокрация изкара хората в Сърбия по улиците

Липсата на демокрация в Сърбия е един от основните фактори за нестихващите протести в страната. Около тази теза се обединиха Бисер Банчев от Института за балканистика и журналистът от Bloomberg Николай Кръстев.

Банчев заяви в "България сутрин", че настоящите протести са продължение на демонстрациите в страната през последните години. Той обаче бе категоричен, че протестите вече се политизират, което не е добре за властта.

"Тези протести се очакваха по-рано. Те са продължение на демонстрациите от 2016 година. През последните години имаше много вълни от протести. Има нагласи срещу управляващите и хората си търсят повод да излязат на улиците. Със сигурност действията за присъединяване към ЕС са силно одобрявани от обществото, но въпреки това хората са недоволни от управляващите и ситуацията в страната. Трябва да отчетем, че протести има почти из целите Балкани и Европа. Драмата на протестите в Сърбия е дали ще бъдат оставени в ръцете на опозицията. Исканията на сърбите са много различни - едни искат оставка на президента, други - не", каза Банчев.

Николай Кръстев допълни, че не вярва президентът Александър Вучич да подаде оставка, въпреки сериозното напрежение в страната.

"Тези протести показват, че напрежението не може да бъде свалено. Властта няма нужното доверие. Показва и че напрежението е много сериозно. Вучич демонстрира вътрешно спокойствие, но мисля, че е притеснен. Той започва да губи сръбското общество. Едва ли ообаче ще се стигне до оставка. Президентът много добре манипулира общественото мнение. Демокрацията в Сърбия не работи. Това създава вътрешно напрежение. Все още въпросите около Косово и границите на са решени изцяло. Хората вече не вярват на Вучич", заяви журналистът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК