България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Пазим езика си": Състезание по правопис под патронажа на Десислава Радева

Грамотността зависи не само от училището, но и от семейната среда, каза учителят Рени Стоичкова

13.03.2019 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

За втора поредна година Сдружение "Живата вода на България" организира състезанието по правопис - "Пазим езика си". То отново е под патронажа на президентшата Десислава Радева.

"Миналата година състезанието беше пилотно и участваха само 20 училища, посочени от МОН. Тази година абсолютно всички желаещи ученици могат да се включат. Няма такса за участие в състезанието", посочи учителят по български език и литература и член на журито Рени Стоичкова.

Молба за участие трябва да бъде подадена до 13 април на сайта на Сдружение "Живата вода на България". Първият кръг на състезанието е на 20 април, а втория ще се проведе на 11май.

Първата задача е диктовка - към нея ще има и два въпроса. А подбраните за диктовка текстове са на български класици и съдържат най-често допусканите грешки. Ще има и задача със синоними.

"Грамотността зависи не само от училището, но и от семейната среда. Уважението към книгата се възпитава върво в семейството, след това училището дава необходимите знания и умения", подчерта Рени Стоичкова

По думите ѝ младите хора най-затруднени от пунктоацията и пълния и кратък член.

Гледайте видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК