България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се създават фалшивите новини? "Музейко" развенчава митовете в Science Night

Събитието има за цел да обърне внимание на темите, които манипулират аудиторията

12.03.2019 | 09:46 Редактор: Василена Василева
Как се създават фалшивите новини?

Борбата на повечето медии с фалшивите новини успява само в направлението "да не се пуснем и ние по пързалката". Среда, в която колкото по-сензационно звучи една информация, толкова по-голяма аудитория достига. Ако има обаче някаква рецепта, то това е науката, която може да развенчае голяма част от митовете и погрешните представи. Това е и основната цел на организаторите на научна вечер, която на 14 март ще събере критично мислещите хора, за да обсъдят въпросите как се създават фалшиви новини и кой стои зад измислените профили в социалните мрежи.

"Фалшиво има навсякъде, не само в новините. Именно това е една от темите на вечерта. Подвеждащо има дори в науката, в природата. Но безспорно по много канали се разпространява подвеждаща информация за това как трябва да бъде отглеждано едно дете например", коментира в студиото на "България сутрин" Весела Герчева, която е директор "Програми и изложби" в детски център "Музейко".

Журналистът Васил Мавриков пък отбеляза, че в България сайтовете, разпространяващи такава подвеждаща информация, са не един или два. И типичен пример е "БГ мама", където повечето неща звучат, по думите му, изключително стряскащо.

Онлайн форумът е създаден преди години. Целта му е да се разискват важни теми при майчинството и бременността, да се споделя опит в различни насоки и взаимна помощ. Там се разискват реални теми, но в същото време има огромна колекция от бисери, някои от които бяха събрани от популярен сайт.

"Няма как да бъде осъществяван какъвто и да било контрол в него, тъй като форматът позволява свободното участие на потребителите в мрежата", подчерта Мавриков.

Началото на събитието, организирано от "Музейко" е 19.30 ч. Science Night: FAKE ще обърне внимание на темите, които вълнуват и манипулират аудиторията, а в края на вечерта посетителите ще решат дали най-обсъжданите теории и събития са истина или заслужават етикета FAKE.

Програмата ще завърши с изобличаващи експерименти в лабораторията на "Музейко".

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте ни във Facebook ТУК.