България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бизнесът към НАП: "Наредба 18" не е ефективна! Трябва редактиране

Агенцията по приходите отхвърля възможността хакерска атака да е предизвикала срива в системата на касовите апарати

07.03.2019 | 08:40 Редактор: Иван Берберов
Бизнесът към НАП:

Системата на Националната агенция по приходите принуди търговците да се върнат много години назад, когато касовите бележки се издаваха на ръка. Проблемът в системата се появи в началото на седмицата. НАП въведе "Наредба 18", която шокира бизнеса със задължението да закупят нови касови апарати, които да изпращат данни за печалбата си до държавата и то само за няколко минути. 

Говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров отрече версията хакерска атака да е предизвикала вчерашния срив в системата.

"Причината за случващото се е, че някои фискални устройства са програмирани да подават много по-често сигнали към държавата. Скоро ще се срещнем с програмисти и този проблем ще бъде отстранен. Системата е тествана за около 4 милиарда касови бележки. Производители на софтуер отправят оферти към търговците за заобикаляне на изискванията на НАП. Рисковете да бъде разкрито такова нарушение са огромни", отбеляза той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според IT експерта Иван Аржентински до голяма степен е могло да се предвиди блокирането на системата на НАП. 

"Даже е добре, че сега се случва, защото се виждат проблемите. Държавната администрация не е подготвена от IT гледна точка. Всички търговци са имали затруднения. Тази наредба поставя много сложни изисквания за по-сложните фирми. Това е двигател за по-трудното изваждане на някои фирми от "сивия" сектор. От браншовите организации водим диалог с НАП и се опитваме да изчистим нещата. Бизнесът е натоварен излишно", посочи той в "България сутрин". 

Аржентински уточни, че сроковете са изключително кратки, а това пречело на диалога между бизнеса, браншовите организации и държавата. 

"От срещата с НАП днес не бива да се очакват много големи резултати. Ние водим от много време насам срещи. Искаме редакция на наредбата", подчерта експертът. 

Адвокат Валентин Савов също коментира темата. По негови думи "сивият" сектор няма да бъде повлиян от тази наредба – той ще продължи да оперира както и досега. 

"Това, което тази наредба прави, е да поставя огромна тежест върху бизнесите на "светло". Трябва да следваме модерните тенденции по целия свят. В някои отношения наредбата не е ефективна. Дори влиза в нарушение с българското и европейското законодателство", категоричен бе Савов. 

Харесайте ни във Facebook ТУК