България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Приятел или враг е Граф Игнатиев? Ще сменят ли името на емблематичната столична улица?

Наименованието ѝ осквернявало всеки патриот

06.03.2019 | 09:10 Редактор: Тодор Петров
Приятел или враг е Граф Игнатиев? Ще сменят ли името на емблематичната столична   улица?

Подписка в интернет настоява столичната улица "Граф Игнатиев" да бъде преименувана и да бъде върнато старото ѝ име - "Самоковска". Според инициаторите граф Николай Павлович Игнатиев има "преки заслуги" за осъждането на Васил Левски на смърт. А това, че една от емблематичните улици в столицата носи негово име, по думите им, оскърбява всеки патриот.

"Важно е да се знае малко повече за истината около този граф и политик. Той има изключително много антибългарски прояви. Знаете ли дали по време на Априлското въстание е спасил поне един от затворените въстаници?". Това коментираха пред Bulgaria ON AIR организаторите на подписката.

Според тях дълги години българите са били лъгани, като са изучавали една фалшива история, а повече от столетие образът на граф Игнатиев е бил обвит в руски имперски митове. В действителност той бил една от най-злокобните фигури в новата българска история.

Около 1000 души до момента са се записали в подписката за смяната на името. Една от идеите е "Граф Игнатиев" да възвърне старото си наименование - ул. "Самоковска".

А промяната на имената на исторически обекти в страната започна още преди години. В средата на 2018 г. Стара Загора смени турско-арабските названия на 800 месности. В Бургас пък общината обмисля да даде име на емблематичния площад, наричан от поколения бургазлии "Часовника". В морския ни град също набира сила подписка срещу новото име, което според общината трябва да бъде "Толерантност".

"На първо място стои въпросът какви са мотивите за подобни действия и доколко има резон в тях. Според мен промяната на турско-арабските имена не бяха необходими, тъй като там става въпрос за едни националистически обосновки, реинтерпретиращи историята ни. При "Граф Игнатиев" обаче нещата съвсем не стоят така", коментира в студиото на "България сутрин" активистът за човешки права Виктор Лилов.

По думите му, ако погледнем наредбата на Столичната община за наименованието на улиците, то те са свързани с принос на исторически личности към световната или българската история. И ако до преди години не сме знаели истината за Граф Игнатиев, то днес сме наясно с цялата му биография и няма оправдание за това улицата да продължава да носи името му.

"Историята е такава, каквато е. В нея присъстват добри и лоши периоди, има добри и лоши герои. И този проблем за улиците стои не само у нас. По тяхното название могат да бъдат проследен цели епохи. Затова с имената им трябва да се оперира много внимателно", категоричен бе журналистът Валери Тодоров.

И отбеляза, че е важно да се обърне внимание на това с какво ще бъде заменено името на столичната "Граф Игнатиев".

Харесайте ни във Facebook ТУК