България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петък 13 е! Как суеверията влияят на психиката ни?

Психологът Анна Тодорова и фолклористът д-р Таня Казанджиева коментираха темата пред Bulgaria ON AIR

13.01.2017 | 08:04 Редактор: Луиза Божинова
Петък 13 е! Как суеверията влияят на психиката ни?

Днес е петък 13-ти - ден, считан от много хора по света за "черен" и свързван със злокобни събития. Според психолозите суеверията в съвремието до голяма степен компенсират някои проблеми в характера, които търсим да избием, като несигурност например.

В предаването "България сутрин" психологът и психотерапевт Анна Тодорова каза, че основната причина за суеверието е да компенсираме чувството за липса на контрол.

Фолклорната традиция обаче показва суеверия и по-назад във времето. Фолклористът д-р Таня Казанджиева твърди, че суеверието има една единствена цел - то дава чувство за сигурност.

"Практикувайки суеверие ние се опитваме да контролираме съдбата си. Суеверието затова съществува - за да се предпазим от лош късмет или ако сме сбъркали нещо, да се опитаме да нанесем корекция", обясни тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите на Тодорова суеверията могат да имат положителен и негативен ефект. Ако суеверието е нещо, което правим рядко и наистина ни дава успокоение - това помага. Проблемът обаче идва, когато суеверията се превърнат в ритуали и започнем да си измисляме и нови.

Що се отнася до вярването, че черната котка е на лош късмет, д-р Казанджиева посочи, че в Средновековието котката се е разглеждала като олицетворение на дявола, докато в културата на Египет тя е обожествявана.

"Понякога животът опровергава нас учените и изследователите на суеверието. Никой досега не е дал една точна теза защо петък 13 се смята за толкова фатален и лош ден", заключи тя пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: