България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Честваме 140 години от създаването на първото българско правителство

Миглена Георгиева представя любопитни факти за първия премиер Тодор Бурмов

05.07.2019 | 10:17 Редактор: Ралица Братанова
Честваме 140 години от създаването на първото българско правителство

Честваме 140-годишнина от създаването на първото българско правителство. Министерството е създадено с Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I. Първият български министър-председател е Тодор Бурмов.

В студиото на "България сутрин" водещата на Историите ON AIR Миглена Георгиева разказа, че през 1879 г. се извършват първите демократични избори в нашата страна. 

"Съставя се Народното събрание и в него влизат незнайно колко хора. Първият ден отиват 139 души, на втория 169 души, тоест не е било ясно точно колко са депутатите. Най-възрастният се казва дядо Анто от село Песочница. Той става народен представител на 100 години и по този повод е обявен за председател на Народното събрание", разказа Миглена Георигева пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че когато дядо Анто е открил сесията на първото Народно събрание, в изказването си пред депутатите им предлага да работят без пари. Любопитно е, че всъщност то е просъществувало за много кратко, тъй като представителите му са се изпокарали.

Георгиева сподели още, че правителството е имало за задача да се справи с разбойничеството в страната, което е било толкова голямо, че се е наложило Бурмов да обяви военно положение в Североизточна България.

Не пропускайте видеото с целия разговор.

А за да разберете кой е самият Тодор Бурмов и още много интересни факти около неговата политика - гледайте Историите ON AIR от 19:00 ч. в събота в ефира на Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК