fallback

Б. Петров за Гърция: БНБ е взела всички необходими мерки за сигурността на вложителите у нас

При необходимост могат да бъдат активирани и допълнителни мерки

01.07.2015 | 10:45 Автор: Дориана Ранкова

Финансистът Борис Петров припомни, че първото споразумение за стабилизиране на Гърция беше сключено през 2010 година и тогава в него не беше включено споделяне на загубите с банките кредитори. Едно от обвиненията е, че държавите от ЕС чрез МВФ одържавиха загубите на европейските банки. През 2012 година обаче тази грешка бе поправена, но вече някои от тези банки се бяха освободили от експозициите в гръцки ценни книжа или с други думи не платиха 50% редукция на частния дълг на Гърция. Механизъм на частично поемане на загубите от страна на частните кредитори на Гърция.

 

Могат ли да бъдат сигурни вложителите у нас? На този въпрос финансистът Б. Петров обяви, че могат да бъдат спокойни, тъй като субсидиарите на тези кредитни институции, които оперират у нас, са абсолютно независими от банките в Гърция. Независими както по отношение на своите активи, така и по отношение на пасивите в значителна степен. Регулаторът (БНБ) е взел всички необходими мерки и може да активира допълнителни такива. 

 

През изминалата година /2014/ българската банкова система претърпя реален стрес тест със значителен ликвиден отлив на средства, в резултата на което държавата въведе механизъм за ликвидна подкрепа на кредитни институции. Този механизъм е на разположение и сега, допълни експертът.

 

За резултата от референдума и подробности по разговора може да чуете във втора част на предаването Investbook с водещ Дориана Ранкова:

 

 

fallback
fallback