Турбулентна 2014 г. за застрахователния сектор

Доц. Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс

16.12.2014 | 11:28 Редактор: Мартин Илиев
Турбулентна 2014 г. за застрахователния сектор

В студиото на Инвестбук изпълнителният директор на Бул Инс - доц. Стоян Проданов, изложи своите впечатления и направи оценка на изтичащата година за застрахователния бизнес. Той обърна внимание, че когато се говори за 2014г. не може да се избегне темата за големите природни катаклизми, на които бяхме свидетели. Годината рязко се е отличавала от предходните 5-10 години с голямата честота на катастрофични застрахователни събития. Голямата градушка от лятото например се случва според експертите веднъж на 10 години. За да е пълна картината трябва да се прибавят наводненията и другите природни катаклизми и аномалии.
От друга страна, доц. Проданов подчерта, че това е една година, в която застраховането е продължило да расте, макар и с по-малки темпове. Ако се сравни застрахователната индустрия с брутния вътрешен продукт, ръстът е по-значим. Към края на година се очаква ръст от 4% на премийните приходи, което надхвърля растежа на икономиката като цяло. Това е показателно, че има потенциал и дори в трудна година като тази застрахователният бизнес се е развил. 
Що се касае до финансовите измерения за бранша, доц. Проданов обясни, че пълен анализ може да се направи едва, когато приключи годината. Последните отчетени данни от края на октомври все пак сочат, че обемът на застрахователния пазар е 1,160 млрд. лв., което е поредният индикатор за ръста в застраховането. Какви ще са финансовите резултати зависи от специфичната комбинация между фактори, влияещи върху рисковете, върху управлението на рисковете и върху начините, по които компаниите управляват тези рискове. Експертът изрази предположението, че въпреки големите обезпечения, които компаниите са били принудени да изплатят, повечето от тях ще излязат на печалба.

В хода на разговора бяха засегнати интересни теми относно презастрахователните програми на дружествата, цените на застраховките "Гражданска отговорност" и "Автокаско" в средносрочен план и културата на имуществено застраховане. Цялото интервю в студиото на Инвестбук с водещ Мартин Илиев, може да видите в следващия видео материал: